Om u het winkelen bij ons nog gemakkelijker te maken, maken wij gebruik van cookies. Als u onze website bezoekt, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.
Menu
Om de website te bezoeken dien je 18 jaar of ouder te zijn.
Ik ben 18+ Ik ben nog geen 18 jaar.Bèta-caryofylleen is, net als alfa-caryofylleen, een structuur-isomeer van de sesquiterpeen caryofylleen. Structuurisomeren zijn isomere stoffen die niet alleen uit dezelfde soort atomen, maar ook uit hetzelfde aantal atomen bestaan. Toch zijn de isomere stoffen niet gelijk aan elkaar.
Bèta-caryofylleen en alfa-caryofylleen verschillen namelijk van elkaar door de manier waarop de atomen met elkaar zijn verbonden. Ze bezitten dus wel allebei dezelfde molecuulformule met 15 koolstofatomen en 24 waterstofatomen (C15 H24), maar hebben beiden een andere structuurformule. Ook de chemische eigenschappen en medicinale werking van de twee stoffen zijn verschillend.
Het woord isomeer is afkomstig van het Griekse woord isos, wat gelijk betekent, en van het woord meros, wat vertaald wordt als deel. De voorvoegsels alfa en bèta zijn afkomstig van de letters van het Griekse alfabet. Alfa is de eerste letter van het Griekse alfabet en bèta is de tweede letter. Het woord alfabet is een samenvoeging van de twee woorden alfa en bèta.
De hoofdletter van alfa wordt aangeduid met de letter A en de kleine letter wordt aangeduid met het symbool α. De hoofdletter van bèta is de letter B en de kleine letter is een β, zoals in de schrijfwijze van de structuurisomeren α-caryofylleen en β-caryofylleen is te zien. Het woord alfa wordt ook vaak als het Engelse alpha geschreven en de accent grave (schuin streepje) op de letter e van bèta wordt regelmatig achterwege gelaten.
Net als de overige letters van het Griekse alfabet, is de letter bèta oorspronkelijk afkomstig van het Fenicische en het Hebreeuwse alfabet, waar letters worden weergegeven met een woord dat met de bewuste letter begint. Zo komt alfa van het woord alef, wat os betekent en bèta van beth, wat voor huis staat. De woorden hebben verder geen betekenis, maar zijn ontstaan doordat de allereerste lettertekens uit kleine tekeningen bestonden.
Bèta-caryofylleen behoort tot de klasse van sesquiterpenen waarbij het voorvoegsel sesqui, dat voor 1,5 staat, het aantal volledige terpeen eenheden aanduidt. Eén terpeeneenheid is gevormd uit twee isopreen eenheden waardoor sesquiterpenen dus uit drie isopreeneenheden bestaan (CH2=C(CH3)-CH=CH2).
De terpeen bèta-caryofylleen staat ook bekend onder de namen:
Dat terpenen over een hoop nuttige eigenschappen beschikken is al lang bekend. Waarom terpenen voor een bepaald effect zorgen en welke terpenen daar verantwoordelijk voor zijn, is minder lang bekend. Bèta-caryofylleen werd voor het eerst gesynthetiseerd in het jaar 1964, maar pas in het jaar 2008 ontdekten een groep van Duitse en Zwitserse wetenschappers dat BCP zich als een cannabinoïde, zoals bijvoorbeeld CBD en THC, gedraagt.
De terpeen is namelijk in staat om invloed uit te oefenen op de cannabinoïde-receptoren die tot het endocannabinoïden systeem behoren. Maar in tegenstelling tot THC die zich aan de CB1 receptor bindt en psychoactieve effecten teweeg brengt, reageert β-caryofylleen enkel op de cannabinoïde-receptor type 2, beter bekend als CB2 receptor. Hierdoor veroorzaakt deze cannabinoïde-achtige terpeen geen enkel stoned of high gevoel.
Niet-klassieke cannabinoïden die een bepaalde invloed op de cannabinoïde-receptoren kunnen uitoefenen worden cannabimimetica genoemd. Doordat bèta-caryofylleen hiertoe in staat is, is het een cannabimimetic middel met een zeer hoge potentie.
Bèta-caryofylleen komt in heel veel planten- en kruidensoorten voor, waaronder de heilzame hennep- en wietplanten. Ook wordt BCP veel gevonden in kruidnagels, hop en kattenkruid. Verder kan het in ruime mate aanwezig zijn in zwarte peper, kamille, basilicum, alsem en nog vele andere geneeskrachtige planten en kruiden.